Forum jÄ™zyka niemieckiego • Zobacz temat - przepis
Obecny czas: 28 Mar 2024, 11:43

przepis

Tu rozwiążesz swoje problemy związane z językiem niemieckim.

Post » 24 Kwi 2019, 05:24


Witam. Mam problem z rozczytaniem przepisu (ponad 100letniego)

Oryginał:
https://s5.ifotos.pl/img/omletjpg_qshrnhe.jpg

Ja widzÄ™ to tak:
"3 Gelbeier mit einem Essloeffel Zucker und einem halben Essloeffel Mehl so lange zu ruehren bis die Masse dick ist. Dann thut man den Schnee der Eier hinzu, baeckt die Ommlette auf einer Seite und fuellt sie"

Ale jakoś mi niektóre rzeczy nie pasują. A może ten kto zapisywał robił sobie skróty myślowe?

Dziękuje z góry za pomoc
  • Posty:138
  • Rejestracja: 03 Wrz 2014, 09:51

  • Post » 24 Kwi 2019, 06:41


    Das lese ich auch, übertragen ins 21. Jh.:

    3 Eigelb mit einem Esslöffel Zucker und einem halben Esslöffel Mehl so lange rühren, bis die Masse dick ist. Dann den Eierschnee hinzugeben, das Omelette auf einer Seite anbacken und füllen.
    Es kommt immer auf den Kontext an.
    Awatar użytkownika

  • Posty:6921
  • Rejestracja: 12 Wrz 2010, 11:48
  • Miejscowość: FFM

  • Post » 24 Kwi 2019, 22:49


    Wielkie dzięki
    Pozostaje nic innego jak tylko spróbować tego przepisu
    Zastanawiam siÄ™ jeszcze o co chodzi z tym "fullen".
    Wygląda jakby przepis nie był skończony.
    Pozdrawiam i dziękuję
    Demiane
  • Posty:138
  • Rejestracja: 03 Wrz 2014, 09:51

  • Post » 24 Kwi 2019, 22:59

    Awatar użytkownika

  • Posty:6921
  • Rejestracja: 12 Wrz 2010, 11:48
  • Miejscowość: FFM

  • Post » 25 Kwi 2019, 22:27


    Tak się domyślałem
    Szkoda tylko że autorka nie podaje dokładnie o jaki farsz chodzi.
    Pozdrawiam
    Demiane
  • Posty:138
  • Rejestracja: 03 Wrz 2014, 09:51

  • Post » 25 Kwi 2019, 22:41


    autorka? Warum nicht ein Mann? ;-)

    Vor langen Zeiten wurde das mit Bärlauch oder Pilzen gefüllt oder mit Knochenmark vom Rind :-)
    Es kommt immer auf den Kontext an.
    Awatar użytkownika

  • Posty:6921
  • Rejestracja: 12 Wrz 2010, 11:48
  • Miejscowość: FFM

  • Post » 27 Kwi 2019, 01:58


    Autorka, ponieważ znana jest ta osoba z imienia i nazwiska :)
    Na imię miała Gertrud.
    Dzięki za wskazówki odnośnie nadzienia. Całkiem prawdopodobne że taki farsz własnie był.
    Pozdrawiam
  • Posty:138
  • Rejestracja: 03 Wrz 2014, 09:51


  • Wróć do Pomoc jÄ™zykowa

    Kto jest na forum

    Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości

    cron
     
    Powered by phpBB © phpBB Group. | Idol designed by Planetstyles.com
     Nawigacja